Yaaay, op wereldreis! En nu?

JE EERSTE WERELDREIS. HOE BEREID JE JE DAAROP VOOR? DEZE TIPS & TRICKS HELPEN JE OP WEG!

Je kunt onbetaald verlof aanvragen of een bups vakantie-uren kopen en voor een aantal maanden gaan reizen, maar dat had ik allebei al een keer gedaan. Dit keer wilde ik het gevoel van volledige vrijheid ervaren. Niet terug moeten keren voor een bepaalde datum. Om zo’n wereldreis te maken is wat voorbereiding nodig. Hoeveel geld neem je mee? Wat doe je met je huis en spullen, en welke reisverzekering neem je?

Lees hier hoe ik me voorbereidde op mijn wereldtrip.

Avontuur

Sparen: begin op tijd!

Het ‘echte’ sparen voor m’n reis begon 1,5 jaar van te voren. Alle extra inkomsten zette ik apart. Denk aan vakantiegeld, eindejaarsuitkering, belastingteruggave. Ik probeerde het kopen van dure kleren of andere onnodige materiële dingen te beperken. Langzaamaan begon ik met het verkopen van spullen die ik niet meer nodig had.

Creatieve oplossingen

Hoewel het potten best lekker liep, wilde ik meer sparen. Omdat ik uiteindelijk mijn appartement toch zou opzeggen, besloot ik om voor één jaar naar een minikamer te verhuizen. Het scheelde minstens € 300 per maand en op die manier kon ik toch nog een gezellig leven leiden in Nederland (in de tussentijd reisde ik low-budget naar Bonaire en Mallorca). Het was een klein hok, maar des te minder spullen had ik nodig en ik kon nog meer inboedel verkopen.

Reisvoorbereiding

Vaccinaties en visa: Check de landen waar je naartoe wilt

De meeste vaccinaties had ik al, maar de twee resterende werden voor een groot deel vergoed door mijn zorgverzekering. Kijk altijd na wat je vergoed krijgt. Afhankelijk van je zorgpakket kan het oplopen tot €150. De travelclinic kan je ook advies geven over bijvoorbeeld over malariapreventie. Ik koos ervoor om geen malariatabletten mee te nemen. Ik wist niet wanneer ik in welk gebied ben en de meeste plekken waren geen malariagebied of slechts delen. Wel nam ik een antibioticakuur mee voor het geval ik een ontsteking kreeg of ziek werd. 

Maak een lijstje van alle landen waar je denkt heen te gaan en zoek uit wat voor een visum je nodig hebt. Zo heb je een mooi overzicht. Voor veel landen geldt een ‘Visa on arrival’ en hoef je niets te regelen, maar voor Viëtnam heb je bijvoorbeeld een visum goedkeuringsbrief nodig. Die kun je online aanvragen. Ook heb ik een online applicatieformulier ingevuld voor een Working Holiday Visa in Australië. Nog geen dag later kreeg ik een mail met akkoord en een code, én was ik ruim €300 lichter. Maar het is voor een goed doel, want dan mag je één jaar legaal geld verdienen in Australië, mits je niet ouder dan 30 bent.

De bureaucratische rompslomp

Ik begon te denken dat ik een poging deed om een gevangenis te ontsnappen. Don’t worry, ik hou van organiseren, dus ik genoot hier van! Begin juli schreef ik me uit bij de gemeente, dat mag maximaal vijf dagen voor vertrek. Om je zorgverzekering te kunnen stopzetten moet je namelijk uitgeschreven zijn en minstens acht maanden wegblijven (en nog wat voorwaarden). De Special ISIS all-in reisverzekering, good name btw, werd m’n nieuwe Menzis (Ja, ik had echt alle kleine lettertjes gelezen en dit was een perfecte oplossing om me niet maandelijks scheel te betalen aan zorgkosten).

Grenzeloos reizen

Maar goed, om je uit te schrijven ben je verplicht om een woonadres in het buitenland door te geven aan de gemeente. Lastig punt, want dat heb ik niet, voorlopig geen vast woonadres in ieder geval. Kan ik dan een postadres in Nederland doorgeven? Nee dus, want in dat geval mag je niet langer dan zeven maanden wegblijven. Ok, en wat als je geen adres hebt in het buitenland? Dan zat er volgens de cipier van de gemeente niets anders op dan de instanties (met name de belastingdienst) persoonlijk te benaderen om een postadres door te geven. Maar… niet aan de zorgverzekering, want zodra je een postadres in Nederland aanhoudt, heb je volgens hen de intentie om terug te komen en kom je überhaupt niet van je zorgverzekeringsplicht af. Heerlijk om in te duiken dus!

Een tip is om kopieën van je paspoort achter te laten met jouw handtekening. Schrijf daarop wie je machtigt mocht er iets geregeld moeten worden met instanties wanneer je weg bent.

Papierwerk Visa

Backpack: Wat neem je mee?

Voor mij was dat makkelijk, want ik ging naar landen waar altijd een aangename temperatuur is. Zomerkleren dus, sportschoenen, flipflops en alle spullen die ik verder nodig heb. Ik wilde zo min mogelijk kleren meenemen. Ik moest tenslotte zelf mijn backpack dragen, het was m’n nieuwe huis. Dat is ook iets om goed over na te denken, wat voor een backpack wil je. M’n backpack, merk Vaude, is 60 liter en eventueel uit te breiden tot 70 liter. Voor sommigen is dat te veel, maar ik besloot dat ik liever iets meer ruimte heb dan een volle backpack. Dat is uiteraard persoonlijk. Hij zit goed op mijn rug en dat vind ik een belangrijk punt. Overigens is het ook handig om een front zip te hebben. Dat is een rits aan de voorkant, zodat je niet alles van bovenaf hoeft in te pakken.

Must have; een ZIPP2GO afritsbroek natuurlijk!

Naast alle handige tools zoals een zaklampje, tekentang, en sneldrooghanddoek, is een afritsbroek natuurlijk heel handig. Er zijn honderden variaties afritsbroeken en juist na deze wereldreis ontdekte ik hoe (excuse moi) lelijk die dingen eigenlijk nog steeds zijn. Let’s do this, dacht ik. Na terugkomst ontwikkelde ik ZIPP2GO, en daar kun jij nu de vruchten van plukken 😉 Een must have om licht te reizen, én er fashionable uit te zien. ‘s Ochtends hiken in een lange versie en ‘s middags op het terras een drankje doen in de korte variant. In stijl!

Must have afritsbroek

Klaar voor vertrek!

Nadat ik m’n werk en iniemini studentenkamer had opgezegd, én alles had verkocht, was ik klaar voor vertrek. Uiteindelijk had ik €10.000 op mijn spaarrekening. De ticket, visa en reisverzekering voor een half jaar waren al betaald. Let the journey begin! Met alle vrijheid. Een ontzettend tof en avontuurlijk gevoel.