Fietsend op avontuur

Dames wandelbroek

De tweewieler is niet weg te denken uit het leven van Nederlanders. Dat geldt ook voor mij. Waar ter wereld ik ook ben, het liefst wil ik een fiets huren om een plek te verkennen. “Heb je haar weer,” hoor ik m’n buitenlandse reisgenoten denken.

Afrikaans dorp

Toen ik nog in het ziekenhuis werkte en al overliep met wereldse plannen, vertrok ik drie maanden naar Ghana om daar vrijwilligerswerk te doen in een ziekenhuis. Het eerste wat ik deed? Een fiets kopen. Elke dag ging ik slippend door de zandpaden van het Afrikaanse dorp naar m’n werk. Dat was pittig in 42 graden, maar perfect om me te verplaatsen zonder bij m’n gastvader achterop de motor te moeten (aardige vent, maar incapabel om te rijden).

Onderweg naar werk in Ghana
DSC04345
Fietsen op de Gili eilanden, Indonesië

Fietsen in Bangkok

Tijdens m’n eerste reis naar Bangkok deed ik een fietstour van Co van Kessel. De tour begon vroeg en het dagelijks leven van de Thai is dan al volop in gang. Ze zijn druk bezig met koken op straat en het opzetten van marktstalletjes. Iedereen lacht of zwaait naar je en scooters kunnen nauwelijks passeren in de smalle steegjes. Nadat we per boot de rivier overstaken, fietsten we een stuk door de verbazingwekkend groene buitenwijken van Bangkok en stopten we voor een heerlijke lokale lunch. De 5-uur durende tour kost 45 euro. 

Japan

Samen met een vriend ging ik twee weken naar Japan. We fietsten een dag in Tokio en Kyoto, maar de mooiste fietsroute daar was The Shimanami Kaido. In Onomichi start een schitterende fietstrip van zo’n 65 km. langs verschillende eilandjes naar het eiland Shikoku. Vanaf Hiroshima reis je met de trein naar Onomichi, waar je fietsen kunt huren. Wij hebben de helft van de route gedaan en namen halverwege de veerboot terug naar Onomichi. Wat een prachtige manier om Japan te ontdekken.

Japan tel (53)
De shimanami Kaido route
IMG-20140602-WA0037
Fietsen in Rome

De weg kwijt

In Ninh Binh, Vietnam, sliep ik op een idyllische plek, bij een ontzettend vriendelijke Vietnamese familie, ver buiten het centrum. Ik wilde alvast treinkaartjes kopen en fietste naar het station. Halverwege had ik geen idee waar ik was en probeerde ik de weg te vragen. Niemand snapte wat ik bedoelde. Na tientallen pogingen gaf een Vietnamees, strompelend met een stok, enthousiast instructies. Twintig minuten verder en terug bij af, besefte ik wat hij bedoelde met train station, een fitness centrum om te trainen. Heb ik ook nodig ja, maar niet nu. Uiteindelijk heb ik een tekening gemaakt van een trein en zo het station gevonden.

Vanaf Hong Kong city kun je met veerboot naar Lantau Eiland en daar een fiets (friendly bicycle shop) huren. We fietsten langs een waterval, door de prachtige natuur van Lantau en eindigden met een adembenemend uitzicht bovenop een berg. Je kunt je fiets parkeren aan het eind van Silvemine beach en omhoog klimmen via de trap (geen squats nodig tijdens je tripje naar Hong Kong). En, als je de veerboot om 20.00 uur terugneemt, dan kun je een stukje van de dagelijkse vuurwerkshow van Disneyland zien vanaf de boot. 

De mooiste plekken op een fiets

Ook in Australië heb ik vaak rondgesjeesd op een fietsje. Vooral als je wat langer op een plek blijft is het de moeite waard om een fiets te kopen bij de Kmart (ik hou van deze winkel, ze hebben er ALLES). Een mountainbike kost honderd euro, best een goede investering toch? En als je er klaar mee bent of weer verder reist kun je de fiets makkelijk verkopen via Gumtree – de Australische Marktplaats – of een relevante Facebookpagina.

Eén van mooiste plekken die ik heb gezien is Bagan, Myanmar. Je kunt een fiets huren voor een klein prijsje en de stad en omgeving verkennen. Vlak voor zonsondergang komen er bussen vol toeristen naar de bekende plaatsen om van het prachtige uitzicht te genieten. Jij kunt met je fiets naar een rustige plek gaan om daar de zonsondergang te zien, zonder een toeristische chaos om je heen. Zorg dat je daarna snel terug fietst, want het is lastig om de weg terug te vinden in het donker, weet ik uit ervaring.

ZIPP2GO Bagan
Bagan

Rotfiets of niet, het is een handige manier om een stad of gebied te verkennen! Vaak zijn er genoeg mogelijkheden om een fiets te huren voor betaalbare prijzen. En, vergeet natuurlijk niet om je ZIPP2GO afritsbroek aan te doen. ‘s Ochtends kan het fris zijn, maar ‘s middags wanneer de zon doorkomt kun jij de pijpen afritsen en doorgaan met je avontuur op de fiets!