Tien tips voor een chille road trip in Australië

Hartstikke gaaf, zo’n roadtrip, maar het is noodzaak om je als backpacker enigszins voor te bereiden. Lees mijn tien tips voor een relaxte roadtrip!

 1.  Doe regelmatig een rondje door de K-Mart. Ze hebben veel handige én hoognodige spullen voor een onbezorgde roadtrip. Batterijen, anti-muggenspul, motorolie, pannen, bestek, tent, slaapzak, ruitenwissers.. werkelijk al-les! En de prijzen vallen enorm mee.

2.  Koop een jerrycan voor extra benzine. Mochten je berekeningen naar de volgende benzinestop niet kloppen, dan heb je in ieder geval een noodgevallenvoorraadje. Fijne gedachte ook, dat je altijd benzine hebt, no matter what. We gebruikten het soms ook als de benzine bij een tussenstop enorm duur was, omdat het in the middle of nowhere was. Dan vulden we de jerrycan in Perth en onderweg gebruikten we de de jerrycan in plaats het afgelegen benzinestation, waar de literprijs twee keer zo hoog was.

3.  Laat je Esky/koelbox niet onbeheerd achter. Rondhuppelende kangoeroes maken de box open en maken er een complete ravage van.

4.  Download de app Maps.me. Met deze offline routeplanner kun je overal de weg vinden en hoef je niet al je data te verbruiken. Trouwens, als je bijvoorbeeld Optus hebt als provider, dan werkt internet überhaupt niet in de outback of op afgelegen plekken. Wij hebben heel veel gebruik gemaakt van de app en zelfs op de meest afgelegen plekken werden we de juiste kant op gestuurd.

5.  Plan je routes van benzinepomp naar benzinepomp via Maps.me. Benzinestations zijn de enige plekken van bewoonde wereld als je door de Nullarbor rijdt. Wij konden met één volle tank maximaal 350 km. rijden, dus het was belangrijk dat we precies wisten hoeveel kilometer het was naar de volgende stop. Konden we het nog een stop uitstellen? Of zouden we dan in the middle of nowhere stil komen te staan met een lege tank? Soms is een volgende pomp bijvoorbeeld veel goedkoper, maar is het wel handig om te weten of je het wel of niet redt.

6.  Download de app Wikicamps. Deze app showt alle (gratis) campings in jouw omgeving en werkt in heel Australië. Het laat zien hoeveel de camping kost en welke faciliteiten er zijn. Soms staan er ook foto’s bij of tips over de – soms onbegaanbare – route erheen.

7.  Zorg voor (meezing) muziek in de auto. Niets is fijner dan een muziekje tijdens het cruisen. En, als je vier-en-twintig uur per dag, weken- of maandenlang met elkaar reist, slaapt, woont, eet, lacht, huilt, zingt, dan is het best fijn om soms gewoon even lekker de muziek aan te zetten en niets te hoeven zeggen. Heb je een oudere auto/minivan met heerlijk ouderwetse cassettebandjes? Koop dan dit handige ding. Zo kun je een telefoon/iPod/MP3 speler aansluiten op jouw prehistorische muziekinstallatie en toch muziek op je telefoon luisteren door de autospeakers!

8.  Schaf zo’n apparaatje aan met 2 USB-poorten, waarmee je twee apparaten tegelijk kan opladen in de auto. Af en toe sliepen we een paar nachten op gratis campings waar slechts een klein miezerig wc’tje was. Het is dan ideaal dat je in ieder geval je apparatuur kan opladen tijdens het rijden (en de batterij van je fotocamera niet leeg is op prachtige plekken).

9.  Koop een zaklamp. Het kan zijn dat je overnacht op een plek waar niet meer is dan een stuk beton. In de outback is het ’s nachts ECHT donker – met vaak een adembenemende sterrenhemel, dat wel – en is het lastig om in het donker een goed stukje gras te vinden om als wc te gebruiken. Een zaklamp is dan jouw beste vriend. Ook als je naar de andere kant van de camping moet wandelen naar het dichtstbijzijnde wc-blok.

10.  Natuurlijk is een trendy afritsbroek van ZIPP2GO onmisbaar! Ruimte besparend in je backpack en ideaal voor de koude én warme dagen tijdens alle wandelingen. Wie gaat er nu op reis zonder een kleurrijke wandelbroek?!