Dromen » Idee » Doen!

Dromen reizen afritsbroek

In 2015 ging ik op reis. Een wereldreis. Het was één groot avontuur, maar toen het eind in zicht was begon het te kriebelen. Ik wilde ondernemen, nieuwe dingen leren. Klaar met dromen en brainstormen over goede ideeën, nu was het tijd voor een volgende stap. Doen!

Inspiratie

Tijdens het reizen raakte ik geïnspireerd door mensen die hun eigen bedrijf hebben opgezet. Ze werken ontzettend hard, alles voor hun eigen project, hun droom. Hoe tof zou het zijn als ik zoiets kon opzetten bij terugkomst in Nederland.

Het idee over een trendy afritsbroek zat al langer in m’n hoofd. De één vond het “geinig”, een ander zag er wel iets in, sommigen verklaarden me voor gek. Laat je vooral niet tegenhouden door kritische noten waarbij jouw droom in één zin de grond wordt ingeboord. Het is goed om naar adviezen te luisteren, gebruik je netwerk ten alle tijden, maar weet ook te filteren wat ongefundeerde kritiek oplevert. Positiviteit helpt je verder, feedback ook, negativiteit niet.

Starten maar!

Business idee Gratis Stock Foto - Public Domain Pictures

M’n terugreis naar Nederland stond geboekt en bij de laatste stop in Bangkok dacht ik “Waarom laat hier niet alvast een sample maken? Een simpele uitwerking van wat ik in gedachten heb”. Gewoon beginnen, dat is het beste advies. Als de juiste drive er is, dan rol je stap voor stap steeds verder in je eigen project. Echt waar, je zult versteld staan van je eigen kunnen!

Eenmaal in Bangkok struinde ik marktjes af voor een stuk stof met leuke print, ritsen, een knoop en stof voor de zakken. Ik tekende een (heeeel) simpel ontwerp, en met m’n spullen op zak ging ik op zoek naar een kledingmaker. Daar zijn er genoeg van in Bangkok, maar geen één leek te begrijpen wat ik bedoelde. “Een rits? Halverwege het been?” En dan hard lachen. Ik zag het maar als een pluspunt, een niché op de markt hier dus.

Afritsbroek ontwerp

ZIPP2GO was born

Na twee dagen ging ik terug naar de kledingmaker, die de afritsbroek wél wilde maken. Ik was super enthousiast. Vanaf dat moment ging het ondernemersvlammetje aan. Dit werd m’n project, hoe dan ook. De broek was verrassend goed gelukt, of nou ja, het gaf in ieder geval perfect weer wat mijn idee was; een hippe afritsbroek. Zelfs de kledingmaker was achteraf toch best enthousiast.

Dat simpele broekie gaf zo veel energie en nieuwe inzichten. Blijf niet hangen in online researchen. Ga er op uit, probeer dingen, praat met anderen en ervaar hoe op jouw idee gereageerd wordt. Dat geeft vaak weer veel bewuste én onbewuste tips om verder mee te kunnen. En heel belangrijk, een enorme motivatie om weer op voort te borduren

Op naar huis, vol goede ideeën. Er was wel één probleem. Geld om te kunnen investeren was er niet echt meer na 1,5 jaar reizen. Al jaren solliciteerde ik voor een baan op een cruiseschip. Wat leek dat me tof om te kunnen doen. Nooit voldeed ik aan de juiste functie-eisen, en m’n Engels was voorheen niet goed genoeg.

Dit keer, na een aantal gesprekken, werd ik aangenomen bij Holland America Line! Perfect, ik ging werken op ms Rotterdam, én kon goed sparen om ZIPP2GO op te zetten. Ik kwam op prachtige plekken, en ondertussen kletste ik met collega’s van over de hele wereld over hun ideeën, tips en netwerk.

De vier kenmerken van een startup • Accloudant

Soms moet je creatief zijn om je idee te kunnen omzetten tot bedrijf. In mijn geval moest ik de boel even parkeren om de investering rond te krijgen. Maar laat dat je niet tegenhouden. Je leest en hoort succesverhalen vaak als alles al perfect loopt, maar de meeste ondernemers zijn begonnen met weinig (financiële) middelen. En, een beetje risico nemen hoort er bij.

Focus

Na een contract van zes maanden, was ik klaar om me volledig te focussen op m’n nieuwe missie. Sommigen vonden dat ik maar eens een ‘gewone’ baan moest zoeken, pensioen opbouwen, en ik moest vooral niet denken dat ZIPP2GO iets ging worden. Dat kan, misschien wordt het wel helemaal niets, maar daar komen we dan zelf achter. Je wordt er sowieso niet dommer van. Natuurlijk moet het beginnen van je eigen bedrijf uitkomen en in je levenssituatie passen, maar er is niets mis met een sprong in het diepe wagen!

Ik had geen idee waar ik moest beginnen, maar ik was overtuigd van m’n droomplan. Let the rollercoaster begin!

ZIPP2GO Logo

Meer lezen over de start van ZIPP2GO? Hoe ik een fabrikant vond, of aan technische tekeningen kwam? Stay tuned, meer daarover in een volgend blog!